
PUTRAJAYA: Inflasi makanan bulan lepas terus meningkat ke paras baharu 5.2 peratus, tertinggi sejak November 2011, dengan 93 peratus barangan makanan mencatatkan peningkatan.
Ketua Perangkawan Malaysia, Datuk Seri Dr Mohd Uzir Mahidin, berkata daripada 93 peratus item yang meningkat dalam kumpulan makanan, 29.4 peratus meningkat dalam lingkungan kurang lima peratus, 37.7 peratus meningkat antara lima hingga 10 peratus, manakala 32.9 peratus meningkat lebih daripada 10 peratus.
Beliau berkata makanan di rumah dan di luar meningkat dengan ketara. Masing-masing sebanyak 5.5 peratus dan 5.1 peratus, membawa kepada inflasi makanan yang lebih tinggi.
Beliau berkata subkumpulan daging mencatatkan peningkatan tertinggi sebanyak 9.5 peratus pada Mei 2022 berikutan permintaan tinggi pada musim perayaan, diikuti peningkatan sayur-sayuran (8.1 peratus); susu, keju & telur (lapan peratus); ikan & makanan laut (4.3 peratus) dan minyak & lemak (3.7 peratus).

“Sementara itu, peningkatan ketara dalam makanan di luar rumah boleh dilihat bagi nasi berlauk (8.3 peratus), roti canai (7.8 peratus), makanan berasaskan mi (5.7 peratus), dan hidangan ayam (5.1 peratus).”
Kata beliau dalam satu kenyataan baru-baru ini. Indeks Harga Pengguna (CPI), Mei 2022 diterbitkan oleh Jabatan Perangkaan Malaysia (DOSM), hari ini.
Kenaikan paling tinggi pada kumpulan makanan
Kumpulan makanan merupakan penyumbang utama kepada kenaikan 2.8 peratus dalam IHP bagi Mei 2022, mengatasi inflasi purata bagi tempoh Januari 2011 hingga 2022 sebanyak 1.9 peratus.
Mohd Uzir menambah, kenaikan kos makanan ditambah dengan peningkatan permintaan menjadi antara punca kenaikan harga ayam kali ini.
Beliau berkata ayam, yang merupakan komponen terbesar dalam subkumpulan daging (46.1 peratus) meningkat sebanyak 13.4 peratus berbanding 7.5 peratus pada April 2022, dengan harga purata ayam pada Mei 2022 ialah RM9.70 sekilogram berbanding RM8.44 dalam Mei 2021.
Kenaikan harga sayur-sayuran di pasaran ketika ini, katanya, disebabkan terutamanya oleh kenaikan harga baja, kos logistik, kekurangan tenaga yang teruk, dan keadaan cuaca.
“Antara sayur-sayuran yang menunjukkan peningkatan tahun ke tahun tertinggi pada Mei 2022 ialah lada benggala (29.5 peratus), bendi (22.9 peratus), tomato (19.6 peratus), kacang (19 peratus), dan bayam (18.5 peratus).
“Manakala ikan termurah dan pilihan pengguna turut meningkat termasuk ikan keli yang meningkat kepada RM14.04, ikan keli RM10.05, dan ikan kembong RM16.65.”
Senarai kenaikan kumpulan lain
Sementara itu, semua kumpulan lain kecuali komunikasi turut mencatatkan peningkatan dan membawa kepada peningkatan keseluruhan inflasi sebanyak 2.8 peratus.
Pengangkutan meningkat sebanyak 3.9 peratus diikuti oleh restoran & hotel (3.7 peratus); hiasan rumah, perkakas & penyelenggaraan (2.9 peratus); pelbagai barangan & perkhidmatan (1.9 peratus) dan perkhidmatan rekreasi & kebudayaan (1.8 peratus).
Sementara itu, kumpulan perumahan, udara, elektrik, gas & bahan api lain mencatatkan peningkatan sebanyak 1.2 peratus manakala pendidikan meningkat sebanyak satu peratus.
Kedua-dua kumpulan alkohol & tembakau dan minuman kesihatan masing-masing mencatatkan peningkatan kecil sebanyak 0.4 peratus.
Kumpulan komunikasi kekal tidak berubah sepanjang tempoh yang sama tahun sebelumnya.
Peningkatan kumpulan pengangkutan itu berikutan kenaikan harga purata Petrol Tanpa Plumbum RON97 sebanyak 63.8 peratus (RM4.26 seliter) berbanding RM2.60 pada bulan sama tahun lalu.
Kenaikan harga minyak adalah hasil daripada kenaikan harga minyak mentah Brent (65.2 peratus) kepada $ AS112.37 pada Mei 2022.
Namun begitu, harga subsidi yang dilaksanakan bagi Petrol Tanpa Plumbum RON95 dan Diesel telah meningkatkan kadar inflasi golongan ini.
Harga Petrol Tanpa Plumbum RON95 kekal pada RM2.05 seliter sejak Mac 2021.
Ikuti perkembangan terkini dan info-info menarik dengan melayari portal https://mysmedia.my/